preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Školski list

  

 


Igraj! Uči! Pobijedi!
Pokaži svoje znanje i zavladaj SafetyNet kvizom o sigurnosti na Internetu

Vrijeme

Brojač posjeta
eXTReMe Tracker
Vijesti

Susreti robotičara

 Četvrta smotra robotičara


PRECIZNOST, UČINKOVITOST I BRZINA UČENIKA

 

Susreti mladih robotičara dosad su održavani  u Osijeku, dva puta u Zagrebu te je četvrta smotra ”Lige kumpanije” održana u Trogiru. Ovo je posljednji susret jer nakon njega slijedi završno natjecanje u Zagrebu
Piše:Katija Dražić
Snimila:Andrea Gabre
 

Prošli tjedan održana je četvrta smotra susreta mladih fizičara pod nazivom “Liga kumpanija” u Srednjoj školi “Blaž Jurjev Trogiranin”. Ovi susreti prvenstveno podrazumijevaju druženje učenika i studenata iz pet hrvatskih škola. Smotra je organizirana  uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, a provedena je na inicijativu Josipa Stjepančića,  profesora na Falkutetu elektrtehnike, strojarstava i brodogradnje u Zagrebu. Na svma četirima smotrama sudjelovale su Srednja škola “Blaž Jurjev Trogiranin”, dvije škole iz Zagreba, i to Tehnička škola Ruđera Boškovića i  Tehnička škola Nikole Tesle, te Tehnička škola “Split”. Svaka pojedina škola ima svog robota, a predstavljaju je tri učenika, a učenici koji su predstavili Srednju školu “Blaž Jurjev Trogiranin”  učenici su četvrtih razreda: Alen Čaljkušić, Ivan Grga i Vjekoslav Fištrović. Susreti se uvijek organiziraju na drugoj lokaciji, tako da svaka navedena ustanova ima priliku biti domaćinom. Domaćin prve smotre bio je Zagreb, i to dva puta, zbog gostovanja dviju škola, zatim Osijek; smotra u Splitu odgođena je zbog uskrsnih praznika, Trogir je bio predzadnji domaćin,  a završno natjecanje održat će se u Slunju. Sa svakim susretom zadaci postaju sve teži i sve ih je više. Cilj smotre jest okupiti sve zainteresirane pojedince, grupe i udruge koje se bave robotikom i ostalim područjima koja su važna za njen razvoj.
- Pripreme za pojedini susret traju otprilike 15 dana, učenici se doista moraju truditi da budu što bolji kako ne bi ispali iz konkurencije. Zasada se pokazao velik interes za robotiku - istaknuo je profesor Petar Pilić. Programiranje se vrši na programskom jeziku JAVA, a piše se preko programa RoboProjekt JDE. Ideja da se ovi susreti pokrenu zasluga je  profesora Josipa Stjepančića i dvaju studenata s zagrebačkog FSB-a, Teodora Tomića i Nikole Hranja.

Uspjeh i talent svih učenika

“Liga kumpanija” pokrenuta je 2002. godine nakon uvodnih prezentacija i predavanja o mobilnoj robotici.
Svrha ove organizacije prvenstveno je  druženje ekipa učenika te učenje i natjecanje. U svih pet škola odabrani mentori  zaduženi su osnovati timove robotičara koji će sastaviti robote te se naučiti upravljati njima.
- Svi sudionici natjecanja iz robotike pokazali su izniman uspjeh i talent te su se priključili sudjelovanju iz ljubavi prema tehnologiji, a sa svakim daljnim druženjem može se vidjeti napredak u tehnologiji- istaknuo je profesor na FSB-u u Zagrebu Josip Stjepančić.
Robotika je postala velika znanstvena disciplina čiji je cilj izrada i unaprjeđivanje robota, automatiziranih strojeva, za  koje je zanimanje  pokazalo mnogo učenika.
Značajka po kojoj se vodi učenikov rad jest samostalnost u radu primjenom senzora i upravljanjem pomoću računala; robot potpuno automatski (samostalno) izvodi postavljene radne zadatke. Velika je prednost što isti robot može obavljati različite zadatke izmjenama programa.
- Na prvom susretu u Zagrebu imali smo dva zadatka, trebali smo programirati koordinaciju robota; a na drugom, koji je održan u Osijeku, dobili smo također dva zadatka čijim smo rješavanjem trebali pokazati sposobnost programiranja s infracrvenim senzorima, dok smo na trećoj smotri u Zagrebu dobivali tri zadatka  koja su obuhvaćala sve senzore i koordinacije robota - kazao nam je učenik Vjekoslav Fištrović.

Znanstveno-tehnička disciplina

Da bi nam mobilna robotika bila što poznatija, učenik Alen Čaljkušić ukratko nam je pojasnio
njezino značenje: mobilni se roboti kreću u prostoru, što znači da imaju sustave za pokretanje, prepoznavanje okoline i određivanje relativnog položaja. Postoji mnogo različitih vrsta mobilnih robota, a razlikuju se po građi sustava za pokretanje, navođenje i slično.
Mobilni roboti dijele se na: autonomne mobilne robote i teleoperacijske mobilne robote. Autonomni mobilni roboti razlikuju se od teleoperacijskih mobilnih robota po razini sposobnosti samostalnog izvođenja zadataka. Radni zadaci mobilnih robota uvelike se razlikuju od radnih zadataka industrijskih robota.
Od sredine pedesetih pa sve do sredine osamdesetih godina ovog stoljeća mobilna se robotika  svrstava u podskupinu indusrijske robotike. Međutim sredinom osamdesetih godina mobilna se robotika počinje izdvajati u samostalnu, prije svega znanstvenu disciplinu, koja se za razliku od industrijske robotike, a temelji se na  iskustvima biološkog istraživanja građe i ponašanja živih organizama. U današnjici rezultati pokazuju kako su mobilni roboti sve češći i na našim područjima.

DEMONSTRACIJE


Udruga “Hrvatsko interdisciplinarno društvo”  nabavila je pet mobilnih robota te ih darovala školama za susrete ”Liga kumpanije”.  Na tim smotrama grupe srednjoškolaca  demonstriraju sposobnost upravljanja mobilnim robotima i obavljanja postavljenih zadataka.
Kada jednom shvatiš logiku programiranja, zadaci se ne doimaju tako teškima.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Administrator   datum: 14. 7. 2008.

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

e-dnevnik

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju