preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Povijest

 

Tko je Blaž Jurjev Trogiranin?

Škola je dobila naziv po velikom gotičkom slikaru Blažu Jurjevu Trogiraninu. On je najvjerojatnije rođen u Lici, u Lapcu oko 1390. godine, a umro je u Zadru 1450. godine.

Radio je u mnogim dalmatinskim gradovima: Dubrovniku, Korčuli, Zadru, Splitu, a najviše u Trogiru zbog čega je i dobio naziv Trogiranin. Stvorio je brojna umjetnička djela slikajući temperom na dasci, posebice raspela i poliptihe.

U Trogiru se mogu vidjeti njegova djela u katedrali sv.Lovre, crkvi sv. Ivana Krstitelja, te u crkvi sv. Dominika.

 

 

Raspelo

Gospa u ružičnjaku

Poliptih

Poliptih

f

 Srednje školstvo nekada

Još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije u Trogiru je djelovala Pučka škola u trajanju od četiri godine i Niža građanska škola u trajanju od šest godina. Razvojem brodogradnje i osnivanjem brodogradilišta u Trogiru stvara se potreba za stručnim kadrom, pa se 1946. osniva Škola učenika u privredi u koju su se upisivali učenici sa završenih šest razreda osnovne škole.

Školske godine 1950./51. škola prerasta u Industrijsku školu u koju se upisuju učenici sa završenom osnovnom školom. Brojnim reformama školstva škola je mijenjala obrazovnu strukturu i imena pa je tako još bila Srednjoškolski centar „Trogirski partizanski odred“ i konačno 1992. dobiva sadašnji naziv.

 

Škola danas

SSŠ "Blaž Jurjev Trogiranin" osnovana je 1.09.1992. godine rješenjem skupštine općine Trogir i odlukom Ministarstva prosvjete, kulture i športa. Te godine od Centra odgoja i usmjerenog obrazovanja nastale su dvije škole: Srednja škola "Ivana Lucića" (gimnazija i ekonomska)  i Srednja strukovna škola "Blaž Jurjev Trogiranin" (područje ugostiteljstva i turizma, elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje). Obje škole rade u istoj zgradi, gimnazija na katu, a mi smo u prizemlju. Zbog nedostatka učionica prije nekoliko godina iznajmljivali smo prostore Pučkog učilišta u Trogiru i Brodomerkura. 

2004. godine pokrenut je projekt izrade novog dijela zgrade na mjestu bivših radionica za strojnu obradu.

Radovi su bili skoro gotovi  početkom ove školske godine, pa smo ovu školsku godinu započeli i u novim učionicama. Ostali su još neki sitniji zahvati koji su bili ubrzo gotovi.

Škola danas obrazuje za zanimanja: hotelijersko-turistički tehničar, računalni tehničar u strojarstvu, elektrotehničar, konobar, kuhar, instalater grijanja i klimatizacije, graditelj broda i autolimar.

Škola ima kabinete za sve predmete, a većina se može vidjeti u galeriji slika.

Nastava TZK  se izvodi u gradskoj športskoj dvorani „Vinko Kandija“.

 

 
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

e-dnevnik

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju